Friday, October 28

Tauhu Sumbat

Love to surf or blog hopping sambil mencari new recipe :). Dah lama rasanya nak share this recipe with the others who have passion in cooking. Nak kata terror memasak tak adalah cuma bolehlah nak memasak utk hidangan keluarga :). I love to try new recipe yg simple dan cepat di masak since me myself bukanlah rajin sangat nak memasak pun hehehe. So me nak share my mother in law yer special recipe of tauhu sumbat yg dah di improvised ikut citarasa myself :)

Its simple cuma a bit remeh sikit tapi mmg sedap dijamu utk seisi keluarga di hujung minggu :)

Bahan-bahannya

4-6 keping tauhu
1 biji bawang besar (dicincang/dipotong dadu)
100 - 200gm udang basah (dicincang)
1 sudu besar oyster sauce
sedikit daun bawang & daun sup (dipotong halus)
sedikit lada putih
sedikit minyak utk menggoreng
garam secukup rasa
2 sudu besar quaker oat
1-2 biji telur

Cara-cara memasak

1. Gorengkan kesemua tauhu (jangan dipotong). Setelah tauhu kuning keemasan angkat dan sejukkan. Potong tauhu kepada dua (berbentuk segitiga) dan korekkan isi tauhu.
Tauhu yang dah siap disumbat
2. Isi tauhu tadi digaulkan dengan udang, bawang, daun bawang, daun sup, garam, lada sulah dan oyster sos.
3. Panaskan 1@2 sudu besar minyak dan gorengkan bahan2 yang telah digaulkan tadi. Setelah udang kelihatan masak bolehlah diangkat.
4. Sumbatkan bahan2 yang digoreng tadi dalam kulit tauhu yang telah dikorek isinya tadi. Setelah habis semua tauhu tadi disumbat ketepikan seketika.
5. Pecahkan telur dan kacaukan dgn quaker oat dan perasakan dgn garam secukup rasa. Setelah itu tauhu yang telah siap disumbat tadi bolehlah dibalutkan dgn telur dan digoreng.
6. Setelah siap digoreng bolehlah dihidangkan bersama sos cili dan makan bersama nasi panas atau dimakan begitu saja.

Tauhu Sumbat
 

No comments:

Post a Comment