Thursday, October 27

Nasi Briyani Ayam Gam

Dah berkarat dah blog nie lama tak update been busy entah dgn apa2 and takder pulak mood nak mengupdate blog.....Deepavali Eve hari tu saja cuba masak resepi nasi briyani gam yang tak bergam pun coz me masak guna rice cooker biasa jer which suits my cooking style nak yang cepat dan mudah malas nak remeh temeh :)

here are the recipe 

My personal recipe yg di ubahsuai ikut citarasa sendiri :)

Bahan-bahannya

2/3 biji bawang besar (dihiris halus/ dimayang) 
8/10 ulas bawang putih (dihiris halus/dimayang)
2cm halia (dihiris halus memanjang)
4 biji tomato (rebus dan buangkan kulitnya) - potong dadu
2 helai daun pandan
Segenggam daun pudina
6/8 ketul isi ayam (dipotong ikut citarasa)
4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih)
6 cawan beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
6 sudu besar minyak sapi/ ghee
4 sudu besar yogurt
6 sudu besar rempah shan (kalau taknak pedas boleh kurangkan dlm 4sd besar)
1 susu kecil kunyit
1/2 cawan susu cair ideal
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Gajus dan kismis (terpulang ikut kesukaan)
Bawang goreng.

Cara-cara memasak

  1. Panaskan minyak ghee dan tumiskan bahan2 yang telah dihiris/dimayang beserta kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah shan dan serbuk kunyit gaul sehingga rata kemudian masukkan tomato yang telah dibuang kulit dan dipotong dadu. Untuk membuang kulit tomato rebuskan seketika dan kemudian cuci dgn air sejuk agar senang untuk mengupas kulit tomato.
  3. Kemudian masukkan isi ayam yang telah dipotong dan biarkan mendidih sehingga ayam setengah masak. Jika takut hangus masukkan air yang telah disukat td mengikut banyak mana beras yang digunakan. (e.g 6 cawan beras basmathi masukkan 6 1/2 cawan air)
  4. Setelah itu masukkan yogurt, susu cair, daun pandan, daun pudina dan garam secukup rasa. Biarkan ia mendidih seketika.
  5. Masukkan beras dan bahan2 yang telah dididihkan ke dalam periuk nasi dan biarkan sehingga nasi masak. Kismis dimasukkan ketika nasi hampir masak dan gaul rata.
  6. Akhir sekali taburkan gajus, bawang goreng sebagai hiasan dan hidangkan nasi.

2 comments: